Đang chuyển dịch …

Introduction
The Church is the bearer of Christ’s word to the world down through the ages until the Lord returns. This is why in her sacraments, in her authoritative teaching, in her liturgy, and in the lives of her saints, the Church proclaims the word first entrusted to the Apostles with transformative power.1 One of the most significant ways in which the Church as the Body of Christ proclaims the dynamic word of God is through the preaching of her ordained ministers, particularly in the context of the Sunday Eucharist.2 Preaching is nothing less than a participation in the dynamic power of the apostolic witness to the very Word that created the world, the Word that was given to the prophets and teachers of Israel, and the Word that became flesh.3

Giáo Hội thừa hưởng và lãnh nhận bổn phận thông truyền lời của Chúa Kitô cho thế giới qua mọi thời đại cho đến ngày Chúa quang lâm.  Vì thế mà trong các Phép Bí Tích, trong năng quyền giáo huấn của Giáo hội, trong thờ phượng, và trong sự tích đời sống của các Thánh, Giáo hội công bố những lời giáo huấn của Chúa bằng sức mạnh biến đổi.  Cũng cần lưu ý, lời Chúa mà Giáo hội tuyên xưng là những lời đầu tiên đã được các Thánh Tông đồ lãnh nhận từ Chúa Kitô. Một trong những phương cách đáng kể mà Giáo hội, là Thân thể Chúa Kitô, tuyên xưng lời của Thiên Chúa là bằng các bài giảng của các giáo sĩ, đặc biệt là trong phạm vi Thánh Lễ Chúa Nhật.  Giảng lời Chúa trong phụng vụ là thông phần vào sức mạnh của việc làm chứng cho Lời mà chính Lời đã tạo dựng nên vũ trụ, Lời này cũng đã được trao ban cho các ngôn sứ của Thiên Chúa và các thày dạy của dân tộc Israel, và Lời này chính là Lời đã trở nên xác phàm.

The Intended Audience and Purpose of This Statement
We offer this reflection on preaching to our brother priests, who, by virtue of presbyteral ordination, share in the apostolic office to preach the Gospel of Jesus Christ,4 as well as to our deacons, who may preach the homily in accord with the provisions of canon law as ministers of the word.5 We also address those who are responsible for the formation and training of future priests and deacons as well as those who conduct continuing education programs for clergy, inviting them all to take to heart this reflection on the ministry of preaching in the context of the Sunday Eucharist in the special circumstances and needs of our time.

Còn tiếp.

 

 

 

Advertisements

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

w

Connecting to %s